You are here:  / Architektura i Nieruchomości / Projekty kuchni

Projekty kuchni

Projektowanie kuchni to jedno z najtrudniejszych zadań, które stoi przed architektem wnętrz. Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym spędza się dużo czasu – w dzisiejszych czasach coraz mniej czasu spędzamy w domu, a ten który spędzamy tam razem, często sprowadza się do przygotowywania i jedzenia wspólnych posiłków. Nic zatem dziwnego, że rola kuchni stale rośnie.

Wraz ze wzrostem znaczenia kuchni jako pomieszczenia, w którym spędzamy dużo czasu, rośnie również oferta sprzętów i mebli przeznaczonych do wyposażania kuchni. Możliwe jest coraz wygodniejsze i bardziej funkcjonalne zaprojektowanie kuchni – pod warunkiem jednak, że zna się podstawowe zasady, regulujące układ szafek i sprzętów kuchennych.

Najważniejsze, aby zapewnić odpowiedni ciąg technologiczny, a więc by tak rozmieścić sprzęty i blaty, by zminimalizować konieczność “biegania” po kuchni i skrócić czas potrzebny na poszukiwanie koniecznych do pracy narzędzi. Pierwszą i najważniejszą zasadą jest koncepcja tzw. trójkąta roboczego. Wierzchołki tego trójkąta stanowią kolejno lodówka, zlewozmywak oraz płyta grzewcza. Rozmieszczenie tych sprzętów na bazie trójkąta umożliwia maksymalne skrócenie drogi, jaką musimy pokonać, przygotowując posiłek. Oczywiście, pomiędzy nimi należy przygotować odpowiednią ilość blatów roboczych, tak by było dość miejsca do obróbki produktów spożywczych.

projekt kuchni – lodówka na przeciw płyty grzewczej, w rogu zlewozmywak (wymóg inwestora)

Ciekawą koncepcję podziału kuchni zaprezentowała firma Hettich, czołowy producent okuć i systemów wyposażenia wewnętrznego do szafek kuchennych. Koncepcja ta zakłada istnienie w kuchni pięciu stref, które w zależności od spełnianej funkcji powinny zawierać w sobie inne wyposażenie. Pierwszą strefą jest strefa przechowywania żywności – tu magazynujemy nasze zakupy spożywcze. W tej sekcji powinno znaleźć się jak najwięcej łatwo dostępnych, pojemnych szafek, najlepiej z systemem cargo bądź głębokimi szufladami. Tu również lokójemy lodówkę. Druga sekcja to przygotowywanie posiłków – tu z kolei potrzebujemy licznych płytkich szuflad na sztućce i narzędzia kuchenne, konieczne w przygotowywaniu posiłków do spożycia. Przydadzą się również przegródi na przyprawy i miejsce na drobny sprzęt AGD, np. mikser czy robot kuchenny. Dalej znajduje się strefa trzecia, zawierająca garnki i patelnie – najlepiej nadają się do tego szuflady z wysokimi frontami, dobre są również systemy do szafek narożnych, takie jak magic corner bądź tańszy lemans firmy PEKA (ostatnio bardzo tanie, choć nie tak solidne rozwiązanie zaproponowała IKEA – system wysuwanych półek do szafki narożnej można tam kupić już za 300zł, jednak jego zamocowanie w szafce innej niż z IKEI wymaga pomocy ślusarza i wykonania dodatkowego metalowego elementu wzmacniającego). Oczywiście byłoby wskazane, by blisko tej strefy umieścić płytę grzewczą. Strefa czwarta to miejsce na środki czystości i odpadki – po przygotowanym posiłku zawsze pozostają naczynia do umycia i odpadki organiczne. które należy uprzątnąć. W tej strefie umiejscawiamy również kosz na śmieci. Ostatnia strefa to strefa sztućców i zastawy – a więc potrzebujemy miejsce na naczynia, talerze, sztućce i to wszystko, co razem z posiłkiem trafi na stół.

Warto zauważyć, że koncepcja pięciu stref zupełnie pokrywa się i jest jakby rozwinięciem teorii ciągu technologicznego – najpierw magazyn, z którego wyjmujemy potrzebne produkty, potem przygotowanie i obróbka, gotowanie, sprzątanie i na koniec to co potrzebne, by podać posiłek na stół.

Kierując się tymi zasadami podczas projektowania kuchni, unikniemy wielu błędów, a nasza kuchnia stanie się bardziej ergonomiczna i funkcjonalna.